Program

Petőfi Kulturális Fesztivál - Kiskőrös, 2017. április 30.

 

Letöltöm a programfüzetet

 

Program tervezet időrendi táblázatban

  9:30 - 10:00

MŰVÉSZET A TÖRTÉNELEMBEN – kiállítás megnyitó

A Művészparkban tevékenykedő festő és rajzművészek korábbi műveiből összeállított kiállítás megnyitója
Petőfi Sándor Művelődési Központ aulája
       
  10:00 - 18:00

MŰVÉSZPARK  - szemünk előtt születnek a remekművek

A régió településeiről érkezett több tucat festő és rajzművész alkot egy időben, festői környezetben
Petőfi műfordítói szoborpark
       
  10:00 - 18:00

KERÁMIAUDVAR AZ ÁGNES GALÉRIÁBAN -

Neves keramikusok munkáinak kiállítása és vására az Ágnes Galériában és az üzlet előtti területen
Ágnes Galéria
       
  10:00 - 18:00 BEM JÓZSEF TÁBORÁNAK PROGRAMJAI Luther tér – Város kemencéje parkban
       
  10:00 - 18:00 LEVENDULA GYERMEKPARK PROGRAMJAI Luther sétány teljes hosszában
       
  10:00 - 10:30 A PETŐFI KULTURÁLIS FESZTIVÁL HIVATALOS MEGNYITÓJA Erkel Ferenc pódium (kisszínpad, Petőfi tér- Petőfi szobornál)
       
  10:30 - 12:00

CSINÁLJUK NAGYBAN – A KULTÚRA ÉS A HAGYOMÁNYŐRZÉS NAGYMESTEREI, MAGYARORSZÁGON –konferencia az ország legnagyobb kulturális fesztiváljait szervező szervezetek képviselőinek előadásával

  • Kurultaj
  • Savaria Történelmi Karnevál
  • Tavaszi Emlékhadjárat
Petőfi Sándor Művelődési Központ színházterme
       
  11:00 - 18:00

Kis film – nagy élvezet, avagy kérsz egy rövidet?  BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL

Kisfilmek folyamatos vetítése az érkező művészek alkotásaiból, a Petőfilm bemutatója
Filmcsarnok
       
  11:00 - 11:45

A HÁROM KISMALAC

A Százszorszép Óvónői Bábcsoport előadása
Erkel Ferenc pódium (kisszínpad, Petőfi tér)
       
  12:00 - 13:30

GOOD COMPANY KONCERT

A kisteleki, elsősorban akusztikus hangszereket megszólaltató Good Company együttes újra fellép a Petőfi Kulturális Fesztiválon
Erkel Ferenc pódium (kisszínpad, Petőfi tér)
       
  14:00 - 15:30

FERENCZI GYÖRGY ÉS A RACKAJAM ZENEKAR KONCERTJE

A Rackajam együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock'n'roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali, Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Jimmy Hendrix zenéjével.
Erkel Ferenc pódium (kisszínpad, Petőfi tér)
       
  14:00 - 14:30

1948-1949-ES KATONAI ÜTKÖZET

Katonai ütközet a városközpontban a magyar és az osztrák katonák közötti látványos csatajelenet imitálásával
Petőfi tér
       
  15:00 - 16:00

VARRÓ DÁNIEL ÍRÓ ZENÉS IRODALMI MŰSORA

Petőfi Korzó Kávéház terasza
       
  16:00 - 19:00

NÉPTÁNCCSOPORTOK FELLÉPÉSE

-Szivárvány Néptáncegyüttes
-Izsáki Sárfehér Néptánc Egyesület
-Majossa Hagyományőrző Egyesület
-Hétszínvirág Néptánciskola csoportjai

Erkel Ferenc pódium (kisszínpad, Petőfi tér)
       
  17:00 - 18:00 KÖNYVBEMUTATÓ ÉS BESZÉLGETÉS BENKŐ LÁSZLÓ, ÍRÓVAL Petőfi Korzó Kávéház terasza
       
  19:00 - 22:00

JÁNOS VITÉZ DALJÁTÉK BEMUTATÓJA

Kacsóh Pongrác daljátéka Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeményét veszi alapul, még gazdagabbá, mesésebbé varázsolva azt. Kukorica Jancsi és a szépséges Iluska méltán elhíresült történetét a kecskeméti Katona József Színház művészei Szente Vajk rendezésében elevenítik fel.

Kacsóh Pongrác Nagyszínpad (Petőfi tér –Művelődési Központ előtt)

 

 

Állandó (egész napos) programok, látnivalók:

Levendula Gyermekpark programjai:
A kisgyermekkel érkező családokat vidám, színvonalas családi és gyermekprogramok várják a Luther Sétány teljes hosszában. Itt több mint kéttucat óvodapedagógus foglalkozik hagyományos foglalkozások keretében a gyermekekkel, bevonva azok szüleit, nagyszüleit is a játékokba. Katonapróbák, kézműves és iparművészeti játékok, egyéni és csoportos foglalkozásokkal készülnek a foglalkoztatók, akik egy 25 fős stábbal érkeznek a rendezvényre. A Levendula Gyermekpark az utóbbi évek egyik legnépszerűbb programja lett a város rendezvényein. A gyermekpark szomszédságában, múzeumpedagógiai játékelemeivel, kitelepül a János Vitéz Látogatóközpontis, amely az egyik leginkább látogatott, új, kiskőrösi turisztikai célpontként nyitott meg nemrégiben, az evangélikus templom szomszédságában.

 

 Művészpark-remekművek készülnek a szeműnk előtt
Petőfi Sándor szülőháza melletti Műfordítói szoborparkban lesz kialakítva a Művészpark. Itt több Dél-alföldi településről érkező, legalább háromtucat festő, grafikus és rajzművész alkot a közönség előtt, a szoborpark különböző részeire kitelepülve. Az érdeklődők elsétálva az alkotók között, megtekinthetik a művészeket munka, vagy alkotás közben. A Művészpark már a legutóbbi fesztiválon is nagy népszerűségnek örvendett. Résztvevő partnerszervezetek: Kőrös Körül a Művészetért Egyesület, Kalocsai Kortárs Művészeti Klub,Mártélyi Képzőművészeti Alkotótáborért Egyesület, Holló László Képzőművész Kőr Kiskunfélegyháza.
A Művészparkban tevékenykedő művészek korábbi alkotásaiból kiállítás lesz megtekinthető a Művelődési Központban egész nap.

 

Bem József katonai tábora:
A Művelődési Központ mögötti kisebb parkban (a Város Kemencéje itt található) kerül kiépítésre egy 1848-1849-es katonai tábor, ahol több mint 50, magyar és osztrák korhű katonai egyenruhába öltözött hagyományőrzővel találkozhatnak az érdeklődők. Katonai sátrak, ágyuk, fegyverek, markotányos hölgyek várják a tábori nyüzsgésben az érdeklődőket. A táborban katonák a nap folyamán sütnek-főznek, katonai dalokat énekelnek, vagy éppen a markotányos lányokkal incselkednek. A gyermekfoglalkoztatóból érkezett családoknak is további programokat szolgáltatnak.

 

Szabadtéri 1848-49-es kiállítás a főtéren
Kiskőrös új főterén kerül felállításra abból a 18 óriástablóból álló szabadtéri kiállítás, amely az 1848-1849-es eseményekről készült rajzok kinagyított változataként kerül bemutatásra. Az egyenként több mint 3 négyzetméteres óriástablókon az eredeti rajzok, festmények kerülnek megjelenítésre, és a sorszámozott tablókon körbehaladva végigtekinthető a forradalom és szabadságharc valamennyi legfontosabb megfestett, megrajzolt eseménye, csatája.

 

Kézműves és borutca, Gastroplatz
A főtéren kialakításra kerül a kézműves és borutca, ahol a régióból érkező valódi kézművesek és kiváló borászatok mutatják be termékeiket. A kialakított területen étkezési lehetőséget biztosítanak a kitelepült vendéglátóipari egységek is. A területen bemutatkoznak a Kiskőrösi Járás települései is, egy-egy felállított pavilonnal, amelyben a munkatársak ajánlani fogják az adott település látnivalóit, legfontosabb turisztikai jelentőségű egységeit.

 

Kis film – nagy élvezet! Avagy kérsz egy rövidet?
BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál
Folyamatos vetítések az elmúlt esztendők legjobb animációs és fikciós alkotásaiból a Filmcsarnokban, egy nappali filmvetítésre is alkalmas rendezvénysároban.
Amint a nevében is benne van, ezek valóban rövidfilmek lesznek.
Térj be a Filmcsarnokba, nézz meg néhányat a filmalkotásokból azután indulj tovább a fesztivál többi helyszínére!
A BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, Magyarország legnagyobb kizárólag rövidfilmeket felvonultató fesztiválja, amelyet Budapesten rendeznek meg. Több mint egy évtizede hozza el hazánkba a legjobb alkotásokat a nagyvilágból!  Az egész napos vetítés sorozatban a korábbi évek magyar rövidfilmterméséből szemezgetünk majd, de bemutatunk néhány nemzetközi alkotást is. Mindhárom a budapesti fesztiválon szereplő kategóriából, azaz fikciós, animációs és kísérleti filmekből mutatunk be néhányat. A szórakozás garantált!
A kora délutáni Rackajam koncert előtt kedvcsinálóként műsorra tűzzük az együttes erdélyi turnéján készült filmet, amelynek címe: Petőfilm.
Előtte beszélgetünk a film rendezőjével is.

 

Csináljuk nagyban- konferencia a legnagyobb történelmi fesztiválok szervezőivel
A konferencián Magyarország legnagyobb és legsikeresebb történelmi és hagyományőrző nagyrendezvényeinek szervezeti képviselői között zajlik kerekasztal beszélgetés. Az eseményre a Dél-Alföld Régió településeiről invitálunk meg több száz civil szervezeti képviselőt.